Banca Transilvania ”îngenuncheată” pentru prima oară: nu mai este pe primul loc la profit. Cine face legea în România

de: Alexandru Puiu
30 08. 2022

Majoritatea băncilor din România și-au publicat rezultatele financiare pe primul semestru al acestui an, o ocazie pentru a vedea în detaliu cine face legea în segmentul bancar de la noi. Și-a păstrat Banca Transilvania primul loc?

Deja de câțiva ani, Banca Transilvania este de referință pentru sistemul bancar autohton. Fără echivoc, până în prezent, s-a aflat pe prima poziție a clasamentului. În continuare își menține acest titlu, dar doar atunci când vine vorba de venituri, nu și de profit net. Cu alte cuvinte, decizii semnificativ mai profitabile s-au luat în cadrul BCR, în defavoarea BT.

Banca Transilvania versus BCR, cine face legea în România la încasări, dar la profit

În primele șase luni, Banca Transilvania s-a bucurat de un profit net de 907 milioane de lei, foarte similar cu aceeași perioadă a anului trecut, în contextul în care veniturile nete din dobânzi au explodat cu 25%, până la 1,69 miliarde de lei. Pe de altă parte, BCR – a doua cea mai mare bancă din piață după BT, s-a bucurat de un profit net de 974 de milioane de lei, cu o creștere de aproximativ jumătate de la un an la altul. Valoarea este cu atât mai impresionantă cu cât veniturile din dobânzi nu au urcat decât cu 13%, până la aproximativ 1,29 miliarde de lei.

Podiumul se încheie cu BRD, singura dintre cele trei care a avut un profit net în scădere cu 2% la nivelul băncii, până la 616,7 milioane de lei. Suma este un pic ciudată, în contextul unei creșteri cu 11,4% pe partea de venituri nete, până la peste un miliard de lei.

Nu în ultimul rând, Raiffeisen Bank a încheiat primul semestru cu un profit net de 602 milioane de lei, în creștere cu aproximativ jumătate comparativ cu aceeași perioadă din 2021. La capitolul venituri, creșterea a fost de 22%.

Pe ansamblu, sistemul bancar din România a înregistrat o creștere a profitului net de 602 milioane de lei, surprinzător de aproape de rata inflației, până la 4,74 miliarde de lei, față de 4,15 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2021, conform Profit.ro.